Paintball

Het spel

Wat is paintball?

Paintball is een non-contact buitensport voor mannen en vrouwen. Het is de nieuwste vorm van recreatie, met als basis het al eeuwen oude spelletje vlaggetje veroveren. Deze sport is niet alleen spannend, maar het heeft ook een positieve invloed op lichaam en geest. Wie eens PAINTBALL gespeeld heeft komt zeker terug.

 

 

Hoe wordt paintball gespeeld?

Iedere speler krijgt een verplicht veiligheidsmasker. Deze dient ten alle tijden in het speelveld gedragen te worden. Verder krijgt iedereen een paintball geweer, bij ons word o.a. de Tipman 89 gebruikt. De speler zorgt zelf voor een beschermingsoveral of oude kleren. Op aanvraag kunnen ook overalls gehuurd worden. Bij aanvang krijgt iedereen eerst een uitleg over de spel- en veiligheidsregels. Het is de bedoeling dat twee teams in elkaars gebied veroveren en de vlag bij elkaar proberen weg te pakken. Wie door een gelatinekogel getroffen wordt, en de verf op het lichaam zichtbaar is moet het spel verlaten. Wanneer je twijfelt of je geraakt bent, kun je aan de Marshall (scheidsrechter) vragen of je geraakt bent en het veld moet verlaten.

Wanneer iemand de vlag heeft veroverd en deze wordt geraakt moet hij/zij de vlag op de grond neerleggen en terug gaan naar de vlaggeplaats. Het spel gaat gewoon verder. Wanneer een speler de vlag heeft meegenomen naar de plek waar hij/zij het spel is begonnen heeft hij gewonnen. De tijdslimiet van het spel is normaal 20 minuten per game. Uiteraard kan er ook langer worden gespeeld.

Wanneer je geraakt bent, moet je HIT roepen en je wapen boven je hoofd houden. Er mag dan niet meer op je geschoten worden. Het masker mag je nooit en te nimmer afdoen terwijl je op het speelterrein bent. Het spel wordt dan door de Marshall (scheidsrechter) gelijk afgefloten. Ook is het niet toegestaan om op iemand te schieten wanneer deze zich binnen 3 meter van jouw wapen bevindt. Een echte kick krijg je pas als je iemand ongezien benadert en roept: Geef je over. Wat hij dan ook verplicht is om te doen en het veld dient te verlaten.

 

Wat heb ik nodig om te paintballen.

De uitrusting bestaat uit de volgende basis componenten.

1. Marker (het paintbalgeweer)
2. Balletjes
3. Hopper (dit is het magazijn)
4. Co2 / HP vulling (dit is de zwarte fles)
5. Masker

Natuurlijk is het ook van groot belang om een leuk team te hebben bijvoorbeeld een groep vrienden of collega's. Zonder een geschikte locatie is het erg moeilijk om te paintballen. Gelukkig mogen wij van De Groot op een bepaald gebied van hun terrein spelen.

 

Veiligheid

Paintball is een leuke sport. Om ervoor te zorgen dat iedereen het ook leuk blijft vinden zijn er een aantal veiligheidsregels opgesteld:

 • In het speelveld draag je ten alle tijde je masker. Deze mag pas in de vrije zone worden afgedaan.
 • Buiten het speelveld mag beslist niet worden geschoten. Degene die dit wel doet zal worden uitgesloten van het spel.
 • Binnen drie meter mag niet op een ander worden geschoten.
 • Er mag niet worden geschoten op een marshall.
 • Er mag niet worden geschoten op een persoon met het wapen boven zijn hoofd (Deze is namelijk uit het spel).
 • Zodra je stopt met het spel (uitgeschoten, munitie op, enz.) loop je met het wapen boven je hoofd het speelveld af.
 • Voordat je het speelveld verlaat ontlaad je je wapen door 1x naar de grond te schieten en de barrelplug in de loop te steken.
 • De barrelplug mag pas binnen het speelveld uit de loop worden genomen.
 • Als je in het speelveld bent en je denkt dat je een van de bovenstaande regels niet kan naleven, waarschuw je de marshall die het spel zal stilleggen. Hierna kan het probleem worden opgelost.
 • De aanwijzingen die de marshall geeft dienen ten alle tijde te worden opgevolgd. Als je dit niet doet wordt je uitgesloten van het spel.
 • Er mag tijdens het spel geen alcohol worden genuttigd.
 • Mensen die onder invloed zijn van verdovende middelen en/of alcohol worden uitgesloten van het spel.
 • De veiligheidsregels zullen, voordat het spel begint worden uitgelegd. Vragen zullen natuurlijk worden beantwoord.
 • U speeld ten alle tijden speelt u natuurlijk geheel op eigen risico.